Voor (nieuwe) leden die een tijd niet actief hebben gesport of nooit hebben gesport is het aan te bevelen om een sportkeuring te ondergaan. Bij twijfel of je dat wel nodig vindt is het raadzaam om dit in elk geval te bespreken met je huisarts. Ook voor leden waar hart-en vaatziekten in de familie voorkomen is het raadzaam om af en toe een sportkeuring te ondergaan. In het verleden werd vaak een sportkeuring vanuit het bestuur georganiseerd. Aangezien er in de regio diverse sportmedische instellingen zijn waar ook sportkeuringen worden gehouden kunnen leden zelf een afspraak maken op het moment dat het hun uitkomt. Die mogelijkheid is al dicht in de buurt, namelijk bij het SMA Elkerliek Helmond of in de dependance Elkerliek Deurne. Een telefonische afspraak kan daar worden gemaakt via telefoonnummer 0492-595966. Maar ook bij SMA’s in bijvoorbeeld Veldhoven, Geldrop en Eindhoven kan men terecht voor een sportkeuring; die keuze staat vrij. Leden die bij hun zorgverzekering een aanvullend pakket hebben kunnen de kosten gedeeltelijk vergoed krijgen. Afhankelijk van de pakketkeuze variëren de kosten van circa € 120,00 tot ruim € 200,00.
Heel vroeger bestond de sportkeuring uit 10 diepe kniebuigingen en werd de boeddruk gemeten. Tegenwoordig is de sportkeuring flink uitgebreid en spreken we liever van een sportmedisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn bedoeld om te komen tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening. Tevens wordt er ook een juist inzicht in conditie en een hierbij passend en gericht trainingsadvies gegeven. Een sportmedisch onderzoek gebeurt voor de recreatieve sporter op basis van vrijwilligheid. Wedstrijdsporters zijn verplicht om periodiek een sportmedisch onderzoek te ondergaan.
Er zijn verschillende soorten sportmedische onderzoeken.
Basis Sportmedisch Onderzoek:
Voor sporters die minder dan 7 uur/week sporten en daarbij geen of weinig problemen hebben.
- lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, kleurentest, urinetest;
- algemeen intern en orthopedisch onderzoek;
- specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten;
- advisering;
- standaard rapportage.
Basisplus Sportmedisch Onderzoek:
Voor personen die intensief sporten (> 7 uur/week) of dit willen gaan doen. Ook voor sporters met meerdere of terugkerende problemen, of dit onderzoek zelf willen.
- Basis Sportmedisch Onderzoek;
- Electrocardiogram (rust-ECG);
- Bloedonderzoek met hemoglobine (Hb) en cholestorol. Op indicatie kan extra bloedonderzoek worden verricht.
Groot Sportmedisch Onderzoek:
Voor personen die zeer intensief sporten, en/of ouder zijn dan 35 jaar. Zeker wanneer ze na een periode van jaren inactiviteit weer met sporten willen beginnen. Conditiemeting en beoordeling van de belastbaarheid van het hart zijn de toegevoegde waarden.
- Basisplus Sportmedisch Onderzoek;
- Maximale inspanningstest met ECG-controle. Bij de inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. De sportarts kan zien hoe het hart zich bij inspanning gedraagt.